Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-27 15:02:31

Darphane'den 1 TL açıklaması

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının yalan ve gerçek dışı olduğunu duyurdu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti'nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir açıklama yapılması zaruri görülmüştür.

Darphane, Türkiye'nin madeni para ihtiyacını, arz/talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak karşılamaktadır

Darphane tarafından üretilen madeni paralar, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluşmaktadır

Madeni alaşımda kullanılan Bakır, Çinko ve Nikel metallerinin fiyatları küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kalmış, bu durum dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturmuş ve piyasaların tekrar dengeye oturması ile madeni para üretim maliyeti ile nominal değerler tekrar dengelenmiş durumdadır.

*Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL' nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır*.

Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır.

Ayrıca, madeni paraların ne şekilde ve nasıl üretileceği 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır.

Madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır.

Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımlarını elde etmek için eritmeye kalkanlar ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır." ifadelerine yer verildi.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.