Yaklaşık 50 ülkeden 300’ün üzerinde katılımcının yer aldığı forumun, Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) ev sahipliğinde düzenlendiğini belirten Plenkovic, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, sorumluluk ve piyasa ekonomisi gibi ortak değerler etrafında bir araya gelindiğini ifade etti.
Plenkovic, küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde Avrupa ile ABD arasındaki ilişkilerin güven, sorumluluk ve karşılıklı saygı temelinde sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Güvenlik kavramının artık yalnızca askeri boyutla sınırlı olmadığını belirten Plenkovic, ekonomik, teknolojik ve toplumsal unsurların da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Hırvatistan’ın savunma harcamalarında NATO yükümlülüklerini aştığını belirten Plenkovic, 2025 yılı itibarıyla savunmaya ayrılan payın gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,08’ine ulaştığını ve modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Demografinin Avrupa’nın geleceği açısından merkezi bir konu olduğunu vurgulayan Plenkovic, Avrupa Halk Partisi (EPP) liderler toplantısında da bu başlığın öne çıktığını belirtti.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.