Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-26 11:32:33

Bakan Soylu: "74 belediyede 88 terör soruşturması yürütüldü"

Bakan Soylu'nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Onlarca ülkede FETÖ terör örgütlerinin okullarının kapatılması için devlet topyekün mücadele ortaya koyuyor. 15 Temmuz sonrasında FETÖ temizliği yaptık, yargıda, poliste, eğitimde neredeyse kamu kuruluşlarında FETÖ temizliği yaptık. En küçük belediye birimlerine kadar PKK temizliği yaptık.

Merkezi idare, mali idareler üzerinde mali hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi. Kamu görevlerinde birliğin sağlanması ve toplum yararın korunması ve mali ihtiyaçlarının gereği  gibi karşılanması amacıyla kanunda belirlenen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir. Bunu sorumluluk olarak merkezi idareye yükleyen Anayasa’nın 127. Maddesidir. İkinci yasal dayanağımız ise 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 55. maddesidir.

Görevde olan ve sorumlulukları olan kamu görevlileriyle ilgili denetim sonucunda oluşturulabilecek, sonuçlara yönelik olarak bir soruşturma yetkisi verme iznini hem ülke Teftiş Kurulu, İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve aynı zamanda onlar vasıtasıyla da Bakanlığa yüklemektedir.

Konusu itibariyle birden fazla kamu, kurum ve kuruluşunu ilgilen soruşturmalarda soruşturmayı başlatan Bakanlık, ilgili diğer Bakanlıklardan da müfettiş ister denilmektedir. Soruşturma yetkisi olan bir Bakanlık veya ilgili Müfettişlikler, eğer bir soruşturmaya başlamış ve bu konuda başka alanlarda söz konusuysa bu çatı altında başka kurum ve kuruluşlarla da yürütebilme kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’nın Belediyelerle ilgili olarak böyle bir denetim zorunluluğu öteden beri süregelmektedir.

Bizim yaptığımız idari denetim ve soruşturmalar genel olarak beş şekilde başlar. Birincisi, vatandaşların ihbar ve şikayetleriyle. İkincisi Cumhuriyet Savcılarının talebiyle. Üçüncüsü, olağan kontrollerdir. Dördüncüsü olarak kamuoyuna yansıyan haberlerle ilgili. Beşinci olarak da Bakanlıkça reysen soruşturma başlayabilir. 2019-2022 arasında toplam 74 belediyede 88 soruşturma terör kapsamında yürütüldü. Bunlardan 79’u tamamlandı."

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.