Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-12 08:23:00

TCMB’nin PPK Kararları Kritik Olabilir!

Yurt içinde tüm dikkatler bugün düzenlenecek TCMB’nin Para Politikası Kurulu Toplantısında alınacak kararlarda olacaktır. Keza geçtiğimiz günlerde Kurumun yayınladığı beklenti anketlerinde 275 Baz puanlık bir indirime işaret edilmesinin yanı sıra küresel tarafta birçok kuruluşun bu ay TCMB’den 200 baz puan üzerinde bir indirim beklentisinde olması ve yıl sonuna kadar bu indirim oranının 400 baz puana ulaşması oldukça kritikti. Diğer gelişmekte olan ülke faiz oranları ile Merkez’in uygulamış olduğu reel faiz oranları arasında ise 400 baz puanlık bir derinlik bulunması da kuruluşların bu bağlamda öngörülerini güçlendirmekte. Faiz indiriminin yanı sıra toplantı sonrasında yayınlanacak karar metindeki detaylar özellikle TL varlıkları arasında volatil işlemleri beraberinde getirebilir. Bununla birlikte son günlerde tekrar gündem maddesi olan S-400 hava savunma sistemlerine dair ABD tarafından yaptırım kararlarının değerlendirme içinde olduğuna yönelik haber akışlarına karşı Türkiye-ABD arasında serbest ticaret müzakerelerinin gündemde olması da ilerleyen süreçte TL varlıkları açısından pozitif yansımaları olabilir.

Küresel tarafta ise, Avrupa’da gündem maddesi Brexit! 17-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde Brexit’in ertelenip ertelenmeyeceği merakları uyandırmaya devam ediyor. Keza bu bağlamda İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, 31 Ekim’de her koşulda AB’den ayrılacağını vurgulaması ve bir erteleme durumunu istemediğini belirtmesi dikkatleri çeken unsur olarak karşımıza çıkmakta. Ancak olası erteleme kararı ilk etapta Pound varlıklarına nefes aldırmış olsa da bu süreçte yaşanacak gelişmeler fiyatlamalar açısından belirleyici olabilir. Diğer taraftan Avrupa tarafının bugün için en önemli konusu ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Toplantısında alınacak faiz kararı ve para politikasında nasıl bir yol izleyeceklerine dair yapılacak açıklamalar önem teşkil etmektedir. Özellikle son dönemde açıklanan ekonomi verilerinde olumsuz tablonun devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda ve resesyon sinyallerinin güçlenmesine karşı ECB’nin nasıl bir hamle yapacağı merak uyandırmakta. O yüzden bu konuya dair gerek atılacak adımlar gerek sözlü yönlendirmeler Euro varlıklarında hareketliliğin artmasına neden olabilir.

Diğer taraftan ABD ile Çin arasında Ticaret Anlaşması konusunda Çin’in vergi muafiyetini açıklaması takip edilen önemli haber akışları arasındaydı. Nitekim Çin’in, 17 Eylül’den itibaren geçerli olacak vergi muafiyetinde; Soya Fasulyesi, Mısır, ve enflasyon üzerinde oldukça etkisi olan tüketim ürünlerinin dahil etmemesi beklentileri karşılamazken bu durum küresel risk alma iştahı üzerindeki etkisi de şimdilik sınırlı olduğu görüldü. Buna karşılık ABD cephesinden gelebilecek açıklamalar piyasalar tarafında merak unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Bununla birlikte son zamanlarda ABD-İran arasında gerilimin tekrar yükselmesi bu ABD Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın görevden alınmasına karşın İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin, Bolton’ın görevden alınması İran’a yönelik ABD’nin baskı politikasının başarısız oluşuna işaret etmektedir şeklindeki ifadeleri takip edildi. Buna karşılık ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile Nükleer anlaşmasına yönelik görüşmelerin olabileceğine dair söylemleri önemliydi. Gelişen bu olaylar çerçevesinde İran Nükleer Anlaşmasına dair de umutların tekrar canlanması bu anlamda kritik hamle olarak ön plana çıkmakta. Geçtiğimiz gün veri akışında ise ABD Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.1, yıllık bazda ise yüzde 1.8’lik bir artış gösterirken piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Yeni günde yurt içinde TCMB’nin Para Politikası Kurulu Toplantı kararları önemliyken, Yurt dışı tarafta ise ECB Toplantısında alınacak kararlar piyasaların odak noktasında olacaktır. Bunun dışında ABD’de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları veri akışları kritik olabilir.

EURUSD

Ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel risk olarak takip ettiğimiz konularda yaşanan yumuşanın yanı sıra dün ABD’den takip ettiğimiz olumlu ÜFE rakamları sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Öte yandan bugün yapılacak olan ECB toplantısında bankanın güvercin bir ton kullanabileceğine yönelik beklentilerde yine paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Ancak asıl fiyatlamalarının Türkiye saati ile 14:45’de yayınlanacak ECB kararları ve yayınlanacak kararlar sonrası basın toplantısı düzenleyecek olan ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları sonrası oluşabileceğini belirtelim. Ayrıca yarın gerek ABD’den gerekse Almanya’dan gelecek manşet enflasyon rakamlarının yanı sıra küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik yaşanacak ekstra haber akışları da parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.1030, 1.1065, 1.1090, 1.1115, 1.1140

Destekler; 1.0975, 1.0950, 1.0920, 1.0890, 1.0860

USDTRY

Yurt içine son günlerde tekrar gündem maddesi olarak karşımıza çıkan S-400 konusuna dair henüz bir karar alınmamışken, ABD ile Türkiye arasında gündemde olan ticaret anlaşmasına dair; ABD Ticaret Bakanı Ross’un, ticaret anlaşmasının sağlanması yıllar sürecek bir durumda ifadeleri dikkatleri çekti. Ayrıca Ross, Mnuchın’in, yaptırım konusundaki açıklamalarında değişen bir durum söz konusu olmadığını ve CAATSA kesin hükümler içerir ifadeleri kur tarafında hareketliliğin artmasına neden oldu. Bugün gerçekleşecek TCMB/PPK Toplantısında alınacak kararlara yönelik beklentiler fiyatlamalar açısından kritik olacaktır. Geçtiğimiz günlerde TCMB’nin beklenti anketinde 275 puanlık faiz indirimine işaret edilmesinin yanı sıra dün Bank of America (BofA)’nın 200 baz puan indirim beklendiğine yönelik açıklamaları takip edildi. Keza bugün faiz patikasında alınacak kararla birlikte yayınlanacak karar metnindeki detaylar TL varlıkları açısından kritik önem taşımaktadır. Diğer taraftan ABD cephesinde ise dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesinden sonra bugün dikkatler açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarında olacaktır. Bunun dışında Ticaret Savaşları konusunda Çin’in vergi muafiyeti konusunda beklenene tam olarak vermemesi sonrasında ABD tarafından henüz bir açıklama gelmezken yeni günde de bu anlamda gelebilecek açıklamalar ve olaylar Dolar varlıkları üzerinde etkili olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 5.7980, 5.8225, 5.8500, 5.8875

Destekler: 5.7325, 5.7000, 5.6725, 5.6450

GBPUSD

Küresel tarafta yaşanan gelişmelerin yanı sıra dün ABD’den gelen ÜFE rakamlarındaki olumlu tablo sonrası yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Küresel risklere baktığımızda ABD ile Çin’in yeniden ticaret görüşmelerine başlaması ile oluşan pozitiflik gelen açıklamalar ile korunmaya devam etti. Ayrıca İran Nükleer Anlaşmasına yönelik yaşanan gelişmelerde küresel risk iştahı açısından pozitifti. Veri akışında ise ABD ÜFE, aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir sonuç aldı. İngiltere tarafında ise Brexit konusu gündemde kalmaya devam ederken kısa vadede azalan anlaşmasız bir Brexit ihtimali paritedeki satış yönlü işlemleri kısıtladı. Bugünün ekonomik takviminde ise yine yoğun bir gün bizleri beklemekte. Özellikle ABD tarafından yayınlanacak olan manşet enflasyon rakamları parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. Ayrıca küresel risk olarak takip edeceğimiz konulara yönelik gelebilecek ekstra açıklamaların yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı Para Politikası toplantısıda parite üzerinde etkili olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2340, 1.2375, 1.2400, 1.2435, 1.2470

Destekler; 1.2315, 1.2285, 1.2260, 1.2230, 1.2200

BRENT PETROL

Hafta başından itibaren Abu Dhabi’de devam eden 24. Dünya Enerji Kongresi çerçevesinde; dün de “OPEC ve OPEC dışı ülkeler ortak teknik komite toplantısı” düzenlendi ve buradan gelen mesajlarla gün içerisinde petrol fiyatlarında oynaklıklar görüldü. Diğer taraftan; İran Nükleer Anlaşması ve Ticaret Savaşları’na dair gelen haber akışları da zaman zaman fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, önceki gün Enerji Bilgi İdaresi’nin raporu sonrası merakla beklenen OPEC aylık raporunda da 2020 petrol talebi büyümesine dair öngörüler aşağı yönlü revize edildi. Yine raporda, Ağustos ayının üretiminde artış olduğunun belirtilmesi de fiyatları baskılayabilecek unsurlardandı. Ayrıca yine, önceki günkü API stokları sonrasında dikkatlerin çevrildiği Enerji Bilgi İdaresi stok ve üretim dataları da oynaklıklara neden oldu. Bugün dikkatlerimiz yine; küresel ekonomik görünüm ve buna paralel olarak petrol talebine yönelik etkileri açısından küresel riskler ve önemli makroekonomik verilerde olacak. Ayrıca, Abu Dhabi’de devam edecek olan Dünya Enerji Kongresi çerçevesinde bugün yapılacak olan OPEC+ ortak bakanlar gözetim komitesi toplantısı öncesi ve sonrasında üye ülkelerin yetkililerinden gelecek mesajlar da volatil hareketlere neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 61.60, 61.90, 62.20, 62.75, 63.00

Destekler: 61.15, 60.90, 60.50, 60.25, 60.00

ONS ALTIN

Dün sabah saatlerinde Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması’na dair gelen haber akışları Değerli Metal fiyatlamaları üzerinde etkili olurken, küresel risklere dair risklerin önceki haftalara nazaran azalması ile başlayan geri çekilmeler; yerini bir miktar tepki alımına bıraktı. Ayrıca, önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantıları öncesinde; uluslararası kurumların öngörüleri ile ABD Başkanı Donald Trump’ın FED’e dair eleştirileri de kısmi oynaklıklara neden olurken, ABD’de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verilerindeki pozitiflik ise alıcılı işlemleri sınırladı. Yeni günde de dikkatlerimiz; başta Ticaret Savaşları olmak üzere küresel risklerin üzerinde olacak. Ayrıca, Almanya ve ABD’de açıklanacak olan TÜFE endeksleri ile bugün açıklanacak olan ECB kararları ve yine önümüzdeki haftaki FED/FOMC kararlarına dair öngörüler de tahvil ve pay piyasaları üzerinden Değerli Metal fiyatları üzerinde oynaklıklara neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1495, 1503, 1507, 1512, 1518

Destekler: 1487, 1480, 1477, 1472, 1468

IşıkFX Sabah Forex Bülteni

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.