Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-26 17:15:30

Bağcılar’da "Türkiye-Kazakistan Kardeşlik Anıtı" açıldı

Altaylar’dan Anadolu’ya göç eden Kazakların Türkiye’ye yerleşmelerinin 70. yılı dolayısıyla Bağcılar’da etkinlikler düzenlendi.

Etkinliklerin ilk adresi Bağcılar’da Kazakların çoğunlukla yaşadığı 15 Temmuz Mahallesi oldu.  Programa; Kazakistan Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel ve kazak vatandaşlar katıldı.

“Kazak vatandaşlarımız ilçemize renk katıyor”

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir,  Kazakların zorlu bir mücadelenin ardından Türkiye'de yaşamaya başlamasının 70’inci yılını idrak ettiklerini dile getirerek, “Bağcılarımızda 120 aileyle başlayan serüvende sayıları 10 binin üzerine çıkan vatandaşlarımız ilçemize renk katıyor. Bu gönül coğrafyamızda Türk Kazak kardeşliğinin nişanesi olan birçok işe imza attık. Kadim kardeşliğimizin, birlikteliğimizin her daim güçlü bir şekilde devam etmesi için Bağcılar Belediyesi olarak önemli adımlar atmış bir belediyeyiz” dedi.

Tablo hediye edilen Özdemir’e Kazak yöresel kıyafetleri de giydirildi.

“Bunu ancak ve ancak kardeşler yapar”

Büyükelçi Sapiyev ise “Bugün iki kardeş ülke için tarihi bir hadisedir. Bizim kandaşlarımız 70 yıl önce Anadolu topraklarına getirilmişlerdi. Bizim Anadolulu kardeşlerimiz kucaklarını açıp kandaşlarımızı kardeş olarak kabul etmişlerdi. Bunu ancak ve ancak kardeşler yapar. Bu bizim birlik beraberliğimizin bir simgesidir. Bizim kardeşlerimiz bugün Kazakistan ile Türkiye arasında güçlü bir köprü oluşturdu.” diye konuştu.

Anıtın ön yüzünde çınar ağacının dal ve yaprakları arasında Türkiye ve Kazakistan bayrağı ile arka yüzünde de göçü anlatan tarihçe yer alıyor. Öte yandan Kazak sanatçılar da mini bir dombra konseri verdi.

Etkinliğin ikinci adresi ise Bağcılar Belediyesi hizmet binası oldu. Burada bir araya gelen davetliler, konferans salonunda akademisyenlerin Kazak göçü, Kazakistan’ın siyasi, kültürel ve sosyal yapısıyla ilgili verdiği sempozyumu izledi.

Salonda “Özgürlük Özlemiyle Altay’dan Anadolu’ya Kazak Göçü” belgesel film de gösterildi. Davetliler, çıkışta Kazak göçünü anlatan “Atayurttan Anayurda 70. Yıl” isimli sergiyi de gezdi.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.