Reklam
Tarih : 2025-08-05 14:53:45

Gedik Yatırım'dan uluslararası piyasalar analizi

Gedik Yatırım’ın raporunda Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin, fiyatlamaların seyrini etkilemeye devam ettiği belirtildi. Raporda şunlar kaydedildi:

“16-17 Eylül Fed toplantısına yönelik beklentiler yüzde 90'nın üzerine yükselmiş durumda. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri sonrası bu beklentiler güçlenmişti. Dün Fed üyelerinden Daly konuşmasında, yakın zamanda faiz indirimi için uygun ortamın oluşmaya başladığını belirtmesi de, bu beklentileri destekledi. Hafta içerisinde, Fed üyelerinin konuşmaları devam edecek. Üyelerin, faizle ilgili açıklamaları yakından izlenecek olup, bu beklentileri etkilemeyi sürdürecektir. Bu hafta içinde ABD'de açıklanacak veriler var ancak gelecek hafta ABD'de enflasyon haftası olacak. Eylül ayı Fed toplantısıyla ilgili beklentilerin güçlendiği bu dönemde, ABD enflasyonu da gelecek hafta bu beklentileri değiştirebilir veya destekleyebilir. Kısacası, ağustos ayında Fed ile ilgili beklentilerin değişebileceğini ve bu değişikliklerinde anlık olarak fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmasını bekliyoruz.

“ABD Başkanı Trump, Hindistan ve Rusya'yı tehdit etmeye devam ediyor. Öncelikle, Trump, Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi için Rusya'ya 08 Ağustos tarihine kadar süre tanıdı. Bu sürede bu savaşın bitmemesi durumunda Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacağı uyarısında bulundu. Bugün, Rusya tarafından gelen açıklamalara bakıldığında, ABD'nin Rusya ile ticaret yapmak isteyen ülkelere baskı uygulamasının yasa dışı olduğunu, ABD Başkanı Trump'ın tavrı konusunda tehdit olan birçok beyan gördüklerini de eklediler. ABD bu konuda birçok ülkeye baskı yaparken, en büyük baskı Hindistan'a yapılmaktadır. Hindistan hala Rusya'dan petrol alımına devam ediyor. ABD'de bu alışveriş sonlandırılmazsa, Hindistan'a daha yüksek gümrük vergilerinin yolda olduğunu belirtiyor. Hindistan ise geri adım atmazken, petrol alımlarına devam ettiği görülüyor. Rusya'dan ve Hindistan'dan gelen açıklamalar, ABD ile kısa zamanda işlerin yoluna girmeyeceği yönünde bulunuyor. Bu durum piyasalarda belirsizliğe neden oluyor. İlerleyen süreçte, gerilimin artması, sert açıklamalar gelmesi, risk iştahını baskılayabilir. Bu açıdan bu konuyla ilgili haber akışları oldukça önemli olacaktır. Olası bir uzlaşı haberi, piyasalardaki iyimserliği destekleyecektir.

“Dünkü bültenimizde, ABD ile ticaret anlaşması konusunda bazı ülkelerin sürecinin devam ettiğini belirtmiştik. Bunlardan bazıları, İsviçre-Kanada ve Meksika olarak görülürken, Meksika'nın 90 gün süresi bulunuyor. Kanada Başbakanı ile ABD Başkanı Trump'ın, ağustos ayı içerisinde bir görüşme yapabileceğine yönelik beklentiler hakim. Bu durum gelecek günlerdeki açıklamalarla daha da netleşecektir. Şimdilik bu beklenti, piyasaları destekliyor. İsviçre tarafından da, yapıcı açıklamalar vardı ve bugün İsviçre'den bir heyetin ABD'ye gideceği, bu konuyla ilgili görüşmelerin olacağı belirtildi. Trump'ın tarifeleriyle ilgili bu ülkelerle müzakereler devam ederken, piyasaları endişelendiren haber akışlarının olmaması, risk iştahını baskılamıyor. Müzakerelerin sürmesi ve bu beklentilerin hala korunması, piyasalar açısından olumlu. Bu konularla ilgili gelişmeler yakından izlenmektedir.

“Fed'in faiz indirimi beklentileriyle dün ABD borsalarındaki yükseliş, bu sabah Asya borsaları üzerinde de etkisini gösterdi. Ayrıca, sabah açıklanan Çin'deki PMI verilerinin de piyasaları desteklemesi, iyimserliğin korunmasını sağladı. Hindistan dışında Asya borsalarının genelinde pozitif seyirler takip edildi. ABD Başkanı Trump'ın, Hindistan'a gümrük vergisiyle ilgili tehdidi Hindistan borsasının, Asya piyasaları içerisinde negatif ayrışmasına neden oldu. Yazımızın içinde de belirttiğimiz gibi, ABD'nin Rusya ve Hindistan ile olan ilişkilerinde gerilimin artması, ilerleyen günlerde piyasaların genelinde negatif bir fiyatlamaya neden olabilir. Bu sebeple haber akışları önemini korumaya devam edecektir. Bugün için Avrupa ve ABD vadelilerinde pozitif görünüm devam ediyor. ABD'de bilanço sezonu da sürüyor. Bugün içinde birçok Şirketin finansal sonuçları takip edilecek.  Altın fiyatlarında sınırlı da olsa kayıplar izlenirken, dolar endeksi sabah saatlerinden bu yana 98,59-99,04 aralığında seyrediyor. Petrol fiyatlarında, bugün içinde zayıf seyirler sürmektedir.”

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.