Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-08-19 11:10:00

Euro/Dolar teknik analizi

Risklerin Yanı sıra; "Jackson Hole"dan Gelecek Mesajlar da Kritik Olacak!

Geçtiğimiz Haftanın ilk işlem gününde Arjantin'de artan siyasi ve ekonomik risk artışlarının etkilerini takip ettik. Ülkede 27 Ekim'de yapılacak olan Genel Seçimler öncesinde yapılan ön seçimlerde muhalefetteki popülist lider Alberto Fernandez ve eski devlet Başkanlarından Cristina Fernandez de Kirchner'in oluşturduğu "Herkesin Cephesi" koalisyonunun oy oranlarının mevcut Başkan Mauricio Macri'nin "Değişim İçin Bir Arada" koalisyonundan yüzde 15 yüksek oy alması ile yeni bir siyasi ve ekonomik karmaşa çıkabileceğine dair artan endişeler, Arjantin'in Eurobondlarında ve Kredi Risk Swap(CDS) oranlarında değer kaybına neden olurken;

Arjantin Pezosu'nda da oluşan sert değer kayıplarından 2018 yılında bir süre beraber hareket ettiği TL de(keza; Meksika Pezosu, Güney Afrika Randı gibi diğer gelişen ülke para birimleri de) nasibini aldı. Keza; Merval Endeksi'nde Pazartesi günü yüzde 38'e yaklaşan sert düşüş de, küresel borsalar üzerinde değer kayıplarına neden olurken, bu bağlamda yatırımcıların riskten kaçış(risk off) moduna geçişi ile; Ons Altın, Japon Yeni ve ABD tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları talep gördü. Ons Altın; 1534 Dolar ile 2013 Nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerini test ederken, Japon Yeni ise; 3 Ocak 2019'daki ‘flash crash'den bu yana ABD Doları karşısındaki en değerli seviyelerini gördü.

Çin Merkez Bankası(PBOC) ise Salı günü; Yuan'daki referans oranını 7.0326 ile 2008 Nisan ayından bu yana en düşük fixleme olarak duyururken, Ticaret Savaşları konusunda; akşam saatlerinde gelen haber akışları ile fiyatlamalar terse döndü. İki ülke yetkilileri arasında yapılan telefon görüşmeleri neticesinde; iki hafta içerisinde görüşmelerin tekrardan başlaması kararlaştırılırken, ABD Hazinesi'nin 1 Eylül itibariyle Çin'e uygulayacağı gümrük vergilerinin bir kısmını kaldırıp bir kısmını ise 15 Aralık'a erteledi.

Çarşamba günü ise yeni bir fiyatlama davranışı gördük. Çin'den gelen; Sabit Varlık Yatırımları, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı gibi kritik verilerin beklentilerin altında kalmasının yanı sıra; Almanya'nın 2.Çeyrek GSYİH değişimi de 2 çeyrek sonra ülke ekonomisinin daraldığına işaret ederek "küresel resesyon endişeleri"ni yeniden canlandırarak güvenli liman varlıklarına talep getirdi.

Öyle ki; ABD'nin 30 yıllık tahvil faizleri ilk kez yüzde 2 seviyesinin altına gerilerken, 2 yıllık tahvil getirilerinin 2007 yılından sonra ilk kez 10 yıllık tahvil veriminin üzerinde gerçekleşmesi de resesyon korkularını alevlendirdi. Keza, Almanya başta olmak üzere Euro Bölgesi'ndeki birçok ülkenin tahvil faizlerindeki negatifliğin sürdüğü(hatta bazılarının rekor düşük seviyelere gerilediği) ve sürekli fiyatlama davranışlarının değiştiği haftada, Perşembe günü de; ABD ve Çin Devlet Başkanları arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirileceğine dair gelen haber akışları ve ABD'de açıklanan; Perakende Satışlar, New York Empire State İmalat Endeksi, Philadelphia İmalat Endeksi gibi kritik verilerin iyi gelmesi ile küresel risk alma iştahı kısmen toparlandı.

Geçtiğimiz hafta ayrıca, Dünyanın en önemli merkez bankası olan FED'in ileriye dönük karar alma süreci açısından kritik verilerden olan ve haftanın merakla beklenen ABD Tüketici Fiyat Endekslerinde de; manşet ve çekirdek dataların beklentilerden iyi gelmesi dikkat çekti. ECB adına konuşan üyelerden Olli Rehn'in Perşembe günü yaptığı açıklamada: 12 Eylül'deki ECB toplantısında açıklanması beklenen teşvik paketinin beklenenden daha büyük olabileceğine dair söylemleri ise Euro üzerinde baskıya neden olan unsurlardandı.

Hafta boyunca piyasalar açısından diğer önemli risk unsurları olarak takip ettiğimiz; Brexit ve İran meselelerine dair gelişmeler de zaman zaman volatil hareketlere neden oldu. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde; İtalya'da hükumet ortaklarından Kuzey Ligi Partisi lideri Matteo Salvini'nin isteği ile hükumete yönelik olarak yapılacak "güvensizlik oylaması"nın tarihini belirlemek için düzenlenen senato oturumunda 20 Ağustos tarihi ortaya çıkarken, hükumetin diğer ortağı olan Beş Yıldız Hareketi'nin de artık hükumeti sonlandırmak istediğine dair gelen haber akışları önemliydi. Geçtiğimiz hafta, yurt içi tarafta ise;

Kurban Bayramı tatili nedeniyle ilk 3 gün boyunca herhangi bir ekonomik veri açıklanmazken, Perşembe günü gelen; İşsizlik Oranı'nda mevsimsel etkiler ve Bütçe Dengesi verisinde de TCMB İhtiyat akçesi kaynaklı kısmen iyi gerçekleşmeler görüldü. Cuma günü açıklanan Sanayi Üretimi verisi ise; "İmalat Sanayi", "Ara Malı", "Yatırım Malı" ve "Yüksek Teknoloji" ürünleri kaynaklı olarak sert bir daralma gösterdi.

Ayrıca, yurt içi tarafta dikkatler yine; sistematik risk unsurlarına dair olası gelişmelerde olmaya devam ederken, ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde Suriye'nin Kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması ve operasyonların sağlıklı işlemleri için de ortak koordinasyon merkezinin oluşturulmasının kararlaştırılması pozitifi. Bu hafta yurt içi tarafta; Tüketici Güveni ve Merkezi Yönetim Borç Stoku gibi bazı ekonomik verileri takip edeceğiz.

Ayrıca TL varlıkları açısından dikkatlerimiz yine; küresel risklerin yanı sıra, Arjantin başta olmak üzere diğer gelişen ülkelerin ve iç taraftaki jeopolitik ve siyasi risklerin durumunda olacak. Yurt dışı tarafta yeni haftaya kritik veri olarak; Japonya'nın Ticaret Dengesi ile başladık. Haftanın devamında, Euro Bölgesi'nden; TÜFE oranları, ABD'den de; İkinci El Yeni Konut Satışları izlenecek.

Haftanın haber akışları boyutundaki kritik gelişmeleri ise yine; Ticaret Savaşları, İran, Brexit ve Euro Bölgesi'nin lokal meseleleri ile Arjantin başta olmak üzere gelişen ülkelerin durumu olacak. Ayrıca, haber akışları ve ekonomik veriler ışığında FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının sonraki faiz ve politika hamlelerine dair ortaya çıkacak yeni öngörüler ve bu bağlamda; ABD'de yapılacak olan Jackson Hole Toplantıları'nda FED Başkanı Powell'ın konuşması ve açıklanacak olan 30/31 Temmuz FOMC tutanakları da piyasalar üzerinde oynaklıklara neden olabilir.

EUR/USD

Geçtiğimiz hafta başında Arjantin kaynaklı gelişen ülkeler karmaşası ve Ticaret Savaşları cephesinde yaşanan gerginliğin yanı sıra, Avrupa'dan takip ettiğimiz verilerdeki bazı olumsuz sonuçlar da; küresel piyasalarda artan resesyon endişeleri ile gerek ABD gerekse Avrupa tahvil faizlerinde sert şekilde geri çekilmelere neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2007 yılının ardından ilk defa 2 yıllık tahvillerin altına geriledi.

Almanya 10 yıllık tahvil faizleri ise rekor kırmaya devam ederek-0.70 ile ECB'nin vermiş olduğu mevduat faizlerinin de altına geriledi. Yine, İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde yaşanan siyasi kriz ile birlikte tahvil piyasasında yaşanan hareket Euro varlıkları üzerinde sert bir şekilde baskı oluşturup parite tarafında geri çekilmelere neden olurken, ECB adına konuşan üyelerden Olli Rehn'in: Teşvik paketinin beklenenden daha yüksek olabileceğine dair söylemleri de Euro'yu baskılayan unsurlardandı.

Siyasi cephede ayrıca, Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit meselesine dair gelişmeler de zaman zaman parite üzerinde etkiliydi. Öte yandan, ABD kanadında açıklanan veri akışında; özellikle FED monitörünün önemli kalemlerinden Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 1.8, Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 2.2 ile beklentilerin üzerinde geldi.

Bunların yanı sıra; Perakende Satışlar da Temmuz ayında yüzde 0.9 artış ile pozitiflik gösterirken, Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi tarafındaki olumsuz tablo ise dikkatleri çekti. Hafta sonuna doğru ise Ticaret Savaşları cephesinde; ABD-Çin arasında artan gerginliğin sakin bir ortama doğru evrilmesiyle küresel risk alma iştahı çok cüzi de olsa artış gösterdi ve paritede kısmen tepki hareketleri oluştu.

Parite açısından bu hafta da yine; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi küresel risk unsurlarının durumu dikkatle takip edilecek. Ayrıca, her iki bölgeden gelecek ekonomik verilerin yanı sıra, ABD'nin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek olan toplantılarda merkez bankası başkanlarının yapacağı konuşmalar ve İtalya erken seçim ile Arjantin siyasi/ekonomik risklerine dair gelişmeler de oynaklıklara neden olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler: 1.1125, 1.1190, 1.1240, 1.1300, 1.1370

Destekler: 1.1055, 1.1000, 1.0950, 1.0900, 1.0830



Işık Menkul Değerler




© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.