Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-18 10:04:00

TCMB’de beklenen adımı erken attı

Korona virüsü salgını küresel görünümü tehdit etmeye devam ederken önde gelen merkez bankalarının attığı adımlara paralel olarak TCMB de olağanüstü bir toplantı ile faiz oranlarında 100 baz puanlık indirime gitti. Böylece politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %10,75’ten %9,75’e geriledi. TCMB ayrıca finansal istikrarı desteklemek amacıyla açıkladığı tedbir setini de uygulamaya koydu. Likidite ihtiyacının arttığı içinde bulunduğumuz dönemde finansal piyasaların sağlıklı işleyişinin sağlanması önem taşıdığından alınan kararları destekleyici nitelikte buluyoruz. Küresel ölçekte alınan önlemler varlık fiyatları üzerindeki baskının hafiflemesi bakımından önemli olmakla birlikte salgının sürmesi piyasalarda istenen güven ortamının tam olarak oluşmasına henüz izin vermiyor. Dolayısıyla volatilitenin bir süre daha yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korona virüs ile mücadele çerçevesinde alınacak tedbirleri açıklaması bekleniyor. Öte yandan 3 ve 15 Mart’taki ara toplantılar ile faiz oranlarında toplamda 150 baz puan indirim yapan Fed ise takvimde yer alan ve bugün sonuçlanacak olan toplantısını söz konusu adımların ardından iptal etti.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul denge arıyor. Küresel piyasalara paralel bir performans sergileyen BIST-100 endeksinin son bir aydaki değer kaybı %30’a yaklaşmış durumda. Söz konusu değer kaybıyla 87 bin civarından geçen son 8,5 yılın trend desteğine kadar gerileyen endeksin bu bölgede de tutunmakta başarılı olamadığını görüyoruz. Yayılma hızı Çin’de yavaşlayan virüsün diğer ülkelerde ise hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmesi merkez bankalarının likidite koşullarını iyileştiren güçlü adımlarına rağmen piyasalarda güven ortamının oluşmasına izin vermiyor. Bu noktada endeksin anlamlı bir tepki vermesi için virüse ilişkin kaygıların azalması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan ABD borsaları teşvik paketinin etkisiyle dün günü %5’in üzerinde güçlü yükselişlerle tamamlarken bugün ise vadeli işlem kontratları %3 civarında eksi bölgede işlem görüyor.

BEKLENTİLERİMİZ Borsa İstanbul denge arıyor. Küresel piyasalara paralel bir performans sergileyen BIST-100 endeksinin son bir aydaki değer kaybı %30’a yaklaşmış durumda. Söz konusu değer kaybıyla 87 bin civarından geçen son 8,5 yılın trend desteğine kadar gerileyen endeksin bu bölgede de tutunmakta başarılı olamadığını görüyoruz. Yayılma hızı Çin’de yavaşlayan virüsün diğer ülkelerde ise hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmesi merkez bankalarının likidite koşullarını iyileştiren güçlü adımlarına rağmen piyasalarda güven ortamının oluşmasına izin vermiyor. Bu noktada endeksin anlamlı bir tepki vermesi için virüse ilişkin kaygıların azalması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan ABD borsaları teşvik paketinin etkisiyle dün günü %5’in üzerinde güçlü yükselişlerle tamamlarken bugün ise vadeli işlem kontratları %3 civarında eksi bölgede işlem görüyor.

EUR/USD destek bulmakta zorlanıyor. Faiz farklarının çizdiği patika doğrultusunda hareket eden EUR/USD, Fed’in hafta başındaki faiz indiriminin ardından bir kez daha 1,12’nin üzerini test etse de bu bölgede tutunmakta başarılı olamadı. Bu durumu faiz indirimlerine karşın 10 yıl vadeli ABD tahvil faizlerinin %1’in üzerini test etmeye başlaması ile açıklamak mümkün. Sık sık dikkat çektiğimiz gibi normal şartlarda EUR’nun bu denli güç kazanmasını sağlayacak kuvvetli bir neden olmasa da faiz farkı EUR lehine daralmaya devam ettikçe paritede zaman zaman yukarı yönlü denemeler görebiliriz. Ancak bu tip denemelerin kalıcılığına şüphe ile bakıyoruz.

TL’de kırılganlık devam ediyor. Hemen hemen tüm gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında zayıf bir performans sergilerken TL de bir istisna oluşturmuyor. Bir yandan Türkiye’de korona virüsünün yayılmaya devam etmesinin etkilerini hisseden TL bir yandan da PPK toplantısından çıkan 100 baz puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Bunlar dışarıda bırakıldığında bile küresel risk iştahı zayıf kalmaya devam ettikçe TL’nin anlamlı bir destek bulması kolay olmayacaktır. Dolayısıyla kurda dünkü geri çekilmeye karşın yukarı yönlü risklerin ortadan kalktığını söylemek için erken bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.

Riskten kaçış tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareket alanını daraltıyor. Hafta başında getiri eğrisi boyunca faizler arasındaki farkın artığını ve bu kapsamda uzun ve kısa vadeli faizler arasındaki makasın iki puanın üzerine çıktığını görmüştük. Ancak bu seviyeleri aşırı olarak bulduğumuza ve farkın yeniden daralmaya başlayacağına yönelik görüşümüze paralel olarak dün 10 ve 2 yıl vadeli faizler arasındaki farkın yeniden gerilediğini gördük. Söz konusu makasın 1,5 puanın üzerinde kalıcı olmasını şimdilik beklemiyoruz. Genel olarak bakıldığında ise faiz indirimlerine karşın mevcut şartlar altında faizlerde anlamlı bir geri çekilme görmeyi beklemiyoruz.

Nakit pozisyona dönüş ons altına da negatif yansıyor. Altının ons fiyatı zaman zaman 1550 doların üzerine doğru denemeler yapsa da risk iştahının küresel ölçekte düşük seyretmesi ve yatırımcıların nakit pozisyon taşıma tercihinin ön planda olması altının güvenli liman arayışından destek bulmasına izin vermiyor. Ayrıca altının ons fiyatının Aralık 2018’den bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının altını test ettiğini görüyoruz. Şimdilik bu seviyenin üzerinde olunması aşağı yönlü riskleri hafifletirken daha iyimser bir senaryo için ise 1550 doların aşılması gerektiğine inanıyoruz.

Kaynak: ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.