Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-10-02 13:06:00

Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi, Arka Oda Toplantıları’nda!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla düzenlediği “Arka Oda Toplantıları”, bu ay Osmanlı İmparatorluğu’nun çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Semih Çelik’i konuk ediyor. “İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlığını taşıyan konuşmasında Çelik, Osmanlı Arşivlerinden ve Viyana’daki Naturhistorisches Museum arşivinden derlenen kaynaklar ışığında, 1840’larda Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi içerisinde faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk doğa tarihi müzesini konu ediniyor. 1835 ile 1850 yılları arasında hizmet veren Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi, kısa müzecilik deneyimine karşın hem insan-doğa-bilim ilişkisinin bu topraklardaki evrimine dair anlamlı hikâyeleri günümüze taşıyor, hem de 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren imparatorlukların bilim ve kültür politikalarını belirlemede önemli rol oynayan doğa tarihi müzeleri hakkında detaylı bilgi edinmemizi sağlıyor.

“İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlıklı konuşma, 10 Ekim Perşembe günü saat 18.30’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ücretsiz izlenebilir.
Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.iae.org.tr
Detaylı Bilgi:

Amber Eroyan - Grup 7 İletişim Danışmanlığı / aeroyan@grup7.com.tr (212) 292 13 13

Büşra Mutlu - Pera Müzesi / busra.mutlu@peramuzesi.org.tr (212) 334 09 00
Dr. Semih Çelik Hakkında

Semih Çelik, doktora derecesini, 19. yüzyılın ilk yarısında Anadolu’da iklim değişikliği, kıtlıklar ve imparatorluk-inşası üzerine yazdığı tez ile Floransa’daki European University Institute’tan 2017 yılında aldı. Genel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun çevre tarihi üzerine çalışan Çelik, Koç Üniversitesi ve Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde doktora-sonrası araştırmacı olarak 19. yüzyılda Batı Anadolu’da tarım tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu’nda doğa tarihi müzeleri üzerine çalışmayı sürdürmektedir.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında

Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun bin yıllar içinde biçimlenen "büyük kent" kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.

Kaynak:grup7

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.