Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-25 20:03:05

Çin, Ay'da su olup olmadığını tespit edecek

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) kısa süre önce Çin’in Ay keşif programının dördüncü aşaması ve derin uzay keşif misyonlarıyla ilgili planları açıkladı. Chang’e-6, 7 ve 8 Ay keşif araçlarının 2025, 2026 ve 2028’de fırlatılması bekleniyor.

Ay keşif programının dördüncü aşaması kapsamında Chang’e-6 aracının, Ay’ın arkasından numune alıp geri dönmesi planlanıyor. Chang’e-7 misyonu, Ay’ın güney kutbunda çevre ve kaynak araştırmaları yapmayı ve uluslararası bir Ay ar-ge istasyonunun inşasının temelini atmayı planlıyor. Chang’e-8 ise Chang’e-7 ile Ay’ın güney kutbundaki ar-ge istasyonunun temelini oluşturacak. Bunun yanı sıra, Mars’tan numune alma görevinin önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Çin’in ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren, Chang’e-7 keşif aracının Ay’ın güney kutbuna ineceğini ve uçuş keşfi yapacağını ifade etti.

Ay’ın güney kutbunda bazı derin mağaraların bulunduğunu ve Ay’ın doğal oluşum anında oluşan mağaralarda su olabileceğini düşündüklerini dile getiren Wu Weiren, ancak yıl boyu güneş almadığı için suyun buz halinde bulunabileceğini belirtti.  

Wu, diğer ülkelerle birlikte 2035 yılından önce Ay’da ortak tasarım, bilimsel veri paylaşımı ve ortak yönetim için uluslararası ar-ge istasyonu inşa edeceklerine dikkat çekti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.