Reklam
Vakıfbank 970x250
Tarih : 2026-03-10 07:49:18

BIST 100 endeksi güne alıcılı bir başlangıç yapabilir

Alnus Yatırım tarafından yayımlanan günlük bültende; jeopolitik risklerin petrol fiyatları üzerindeki etkisi, yurt içi piyasa tedbirleri ve küresel gelişmeler analiz edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"BIST-100 endeksi, yeni haftanın ilk işlem gününe; 190,09 puanlık sert düşüşle başladı. Açılış sonrasında derinleşen satış baskısıyla gün içerisinde bir ara 12.433,04 puan seviyesi test edildi. Akabinde toparlanmaya çalışan ulusal-100 endeksinde, Halkbank konusunda gelen iyimser haberin etkisiyle kapanışa doğru alımlar etkili oldu ve seansın sonunu; yüzde 0,71 oranında daha sınırlı düşüşle, 12.702,00 puandan noktaladık.

Endeksin işlem hacmi; önceki günkü 143,9 Milyar TL düzeyinden 168,6 Milyar TL civarına yükseldi. Puan bazında endekse en fazla negatif etki eden şirket hisseleri; 51,50 puan ile ASELS, 21,92 puan ile TUPRS ve 18,30 puan ile KLRHO oldu. Dün yurt içi ekonomik takvimde önemli bir makro veri akışı bulunmazken, jeopolitik risklere ilişkin gelişmeler yakından takip edildi. Açılış öncesinde yayımlanan SPK bülteninde; önceki haftanın başında yürürlüge alınan ve geçtigimiz Cuma günü seans bitiminde sona ereceği belirtilen açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına yönelik karar ile kredili işlemler üzerinden sağlanan öz kaynak oranlarının esnetilmesine ilişkin tedbirin süresinin 13 Mart Cuma günü seans sonuna kadar uzatıldığı duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan jeopolitik risklerin etkilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede: Geçmişte yaşanan benzer şokların kalıcı olmadığını hatırlatarak, mevcut fiyat artışlarının da geçici olabileceğine işaret etti. Şimşek ayrıca, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamalarda: Savaşın etkilerine karşın güvenlik ve ekonomi alanında tüm tedbirlerin alındığını, Türkiye'nin şu anki petrol ve doğalgaz rezervlerinin yeterli olduğunu, fiyatların etkisini sınırlamak için eşel mobil sistemini devreye aldıklarını söyledi. Küresel tarafa ise dünkü işlem gününe; geçtiğimiz hafta Orta Doğu'daki bir çok kritik rafinerinin vurulması ve Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin Iran Devrim Muhafızlarınca engellenmesi nedeniyle bölge ülkelerinden gelen petrol üretimlerinde kısıtlamalara gidildiğine dair açıklamaların etkisiyle petrol fiyatlarında oluşan ekstrem yükselişle başladık.

120 Dolar seviyesine kadar yükselen fiyatlar, G7 Maliye Bakanları toplantısında petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlamak amacıyla stratejik petrol rezervlerinin koordineli şekilde piyasaya sürülmesinin tartışılacağına dair haber akışları ile geri çekilirken; akşam saatlerinde bir TV programında konuşan ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a karşı yürütülen savaşın sona yaklaştığına dair açıklaması da fiyatlamaları olumlu etkiledi.

BİST100 endeksinin, güne 'alıcılı' bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurt içi ekonomik takvimde; Ocak ayının Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. Asya seansında Japonya'nın 4. Çeyrek GSYİH değişimi ile Çin'in Ticaret Dengesi datalarının izlendiği(her iki veri de beklentilerden iyi geldi) küresel tarafta ise; gün içerisinde makroekonomik veri akışından ziyade, Orta Doğu ekseninde devam eden risklere dair gelişmeler fiyatlamalar açısından kritik olacak”

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.