Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-06 09:51:00

Pozitif etki

Dün pozitif bir görüntüyle günü kapatan ABD borsaları bu sabah da vadelilerde alıcılı bir görüntü sergilemekteler. S&P500 vadelileri %0,5'e yakın primli. Asya borsalarında da genel olarak yukarı yönlü bir eğilim gözleniyor. Pariteler tarafında ise sakin bir görüntü var.  Bu fiyatlamalar kapsamında, BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dolar /TL'nin 7,0 seviyesinin üzerinde kalmasıyla birlikte dün negatif ayrışan BIST100 endeksinin kura olan hassasiyeti yüksek kalmaya devam edebilir. Bu sabah 7,08'lerde hareket eden kurda 7,05'in altına sarkma yaşanmadıkça, endeks negatif ayrışmaya devam edebilir. Endekste olası satıcılı görüntüde ise 97.500 civarı tepki gelebilecek güçlü destek olarak izlenebilir. Bugün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın küresel yatırımcılarla yapacağı telekonferans öne çıkarken, veri tarafında küresel çapta hizmet PMI'lar ve ABD tarafında ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecektir.


 

MAKROEKONOMİ

                              
Wall Street, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin bazı eyaletlerde gevşetilmeye başlanmasıyla dün artıda kapattı. Bugün Çin tatilden dönerken, Japonya piyasaları kapalı olmayı sürdürüyor. Stoklardaki artışın yavaşlama işaretleri göstermesi ve talebe yönelik artan olumlu beklentilerle petrol fiyatlarında dün sert yükselişler yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı bugün 30 doların üzerinde seyrediyor. BDDK, reel kesimin üretim ve istihdam açısından zorlandığı bir dönemde TL kaynakların yurt içinde daha verimli değerlendirilmesine yönelik düzenleme yaptı.

  • Almanya Anayasa Mahkemesi, ECB'nin tahvil alım programının Almanya Anayasası'nı kısmen ihlal ettiğini açıkladı. Almanya Mahkemesi, ECB'ye, programdaki düzeltmeleri yapması için üç ay süre verdi ve bu üç aylık sürede ECB, varlık alımlarının gerçekten gerekli olduğunu kanıtlayamazsa mahkeme kararına göre Almanya Merkez Bankası'nın bu programa katılımının durdurulmasına hükmedildi. Söz konusu karar, yeni Pandemi Acil Durum Alım Programı'nı kapsamasa da Avrupa bölgesinin parasal genişleme ve teşvik paketlerinin uygulanmasına yönelik endişeleri artırdı.
  • Trump, koronavirüsün küresel bir salgın haline gelmesinden Çin'i sorumlu tuttu, ancak Çin'in virüsü kasten üretmediğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonomide kapanma ve salgının yılın ikinci yarısına sarkması halinde ABD ekonomisinin derinleşen bir problemler seti ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ekonominin daha fazla hükümet desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bugün TSİ 15.15'de nisan ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Martta kısıtlayıcı tedbirlerin uygulamaya konulması ve birçok fabrikanın ve işyerinin kapanması ve üretime ve hizmete ara vermesinin etkisiyle 27 bin kişilik azalış sergilemesinin ardından, nisan ayında 20,5 milyon kişiyle özel sektör istihdamın rekor seviyede azalması bekleniyor.

  • Bugün küresel çapta hizmet PMI'lar ağırlıklı bir gün olacak. Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de perakende satışlarının koronavirüs salgını nedeniyle artan işsizlik ve azalan taleple birlikte yıllık bazda şubattaki %3 oranındaki büyümeden martta %5 oranında daralmaya geçmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, koronavirüs salgını ve ekonomiye etkilerini değerlendirmek üzere, TSİ 16'da küresel yatırımcılarla bir telekonferans gerçekleştirecek. Ayrıca Fitch Solutions, TSİ 11'de Türkiye'nin makroekonomik görünümünün tartışılacağı bir web semineri düzenleyecek.

Dün TCMB nisan ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı. Raporda gıda grubundaki artışa ve  hizmet ve enerji grubundaki azalışa dikkat çekilmekte ve çekirdek eğilimlerdeki düşüşe vurgu yapılmakta.

  • Hizmet fiyatlarında salgının etkisiyle faaliyetleri duran ve bu dönemde fiyat toplamanın mümkün olmadığı bazı sektörler sebebiyle yavaşlama görülmekte. Hizmet grubunda dövize duyarlılığı yüksek olan bakım ve onarım hizmetlerinde ise artışa dikkat çekilmekte.
  • Temel mal grubunda ise TL'deki değer kaybına rağmen yıllık enflasyonun gerilemesinde düşük talebin etken faktör olduğunun ve dayanıklı mallar hariç diğer alt bileşenlerde yıllık enflasyon gerilerken, dayanıklı mal grubunda otomobil ve mobilyadaki artışa rağmen yatay seyrettiğinin altı çizilmekte.
  • Döviz kurundaki gelişmelere rağmen akaryakıt ve tüp gaz ve şebeke suyu fiyatlarındaki düşüş ile enerji fiyatlarında yıllık enflasyonun önemli derecede düştüğüne dikkat çekilmekte.
  • Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise işlenmemiş gıdada özellikle taze meyve sebze fiyatlarındaki artışa vurgu yapılmakta. Taze sebze ve meyve hariç gıda grubunda yıllık enflasyonun yatay seyrettiği söylenirken nisan ayında gıda grubunda arz koşulları, salgın dolayısıyla artan gıda talebi, vergi ayarlamaları ve döviz kuru gibi faktörlerin etkili olduğu vurgulanmakta.  
  • Yurt içi üretici fiyatlarında yıllık enflasyonda baz etkisiyle düşüşün olduğu, salgın nedeniyle emtia fiyatlarında düşüşün devam ettiği fakat döviz kurundaki artışın sanayi fiyatlarının ana eğilimin yükselttiği vurgulanmakta. Alt bileşenlere bakıldığında ise dayanıklı tüketim, dayanıksız tüketim ve enerji grubunda yıllık enflasyon gerilerken diğerlerinde yükseliş görülmekte. Enerjideki düşüşte ham petrol fiyatındaki azalışın etkili olduğu vurgulanmakta.

Nisan ayında reel efektif döviz kuru aylık %5,53 düşerek 72,91 seviyesinden 68,88 seviyesine geldi. Dış ticaretimizi çoğunlukla Euro ve USD cinsinden olmakta bu sebeple özellikle bu paralara karşı TL'deki değer kaybı reel efektif döviz kurunu aşağı çekebilmekte.  TCMB Başkanı Uysal son enflasyon raporu toplantısında  reel efektif döviz kurunun rekabetçi olduğuna vurgu yapmıştı.

Yurt içinde Finansal Kesim Dışındaki Firmaların varlıkları şubat ayında bir önceki aya göre 3,1 milyar dolar artarken, yükümlülükler 2,3 milyar dolar azaldı. Net döviz pozisyonu açığı ise 5,4 milyar dolar azalarak 170,4 milyar dolar gerçekleşti. Varlıkların dağılımı incelendiğinde, ihracat alacakları azalırken, yurt içi bankalardaki mevduat ve yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları arttı. Yükümlülük dağılımında ise; bir önceki aya göre ithalat borçları, yurt içinden sağlanan nakdi krediler ve yurt dışından sağlanan nakdi krediler azaldı.   
         

ŞİRKET HABERLERİ 

Akçansa (AKCNS, Negatif): Akçansa 1Ç2020'de 24,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bizim beklentimiz Şirket'in bu çeyrekte 29mn TL kar elde etmesi yönündeyken, piyasanın kar beklentisi 22mn TL idi. Brüt karın beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana faktör olmuştur. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde ise 19,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de 385mn TL ile beklentilerin (beklenti 433mn TL) altında kalırken yıllık %5,5 oranında gerilemiştir. Satışlarda, yurtiçi satış gelirleri yıllık %16 oranında gerilerken, ihracat %10,6 oranında artış kaydetmiştir. Maliyetlerdeki daha düşük orandaki düşüşle birlikte brüt kar yıllık %42,4 oranında gerileyerek 19,8mn TL olmuştur. FAVÖK de yıllık %49,8 oranında gerileyerek 15,4mn TL olurken, FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %4,0 ve %5,1 gerrçekleşerek zayıf bir görüntü sergilemişlerdir. Şirket'in  bu çeyrekte 14,6mn TL net finansman gideri kaydetmesi de zarar yazılmasında önemi bir faktör olmuştur.

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Negatif): Çimsa 1Ç2020'de 8,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bizim beklentimiz Şirket'in bu çeyrekte 16mn TL kar elde etmesi yönündeyken, piyasanın kar beklentisi 2mn TL idi. Brüt kar ve diğer faaliyetlerden gelirler beklentimizin altında gerçekleşirken, net finansman giderleri beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket'in bu çeyrekte 76,9mn TL net finansman gideri kaydetmesi zarar yazılmasında önemli bir faktör olmuştur. Çimsa geçen yılın ilk çeyreğinde ise 18,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de 412mn TL ile beklentilerin (beklenti 387mn TL) üzerinde gerçekleşirken yıllık %22,5 oranında artış göstermiştir. Diğer yandan, maliyetlerdeki yüksek orandaki artışa bağlı olarak brüt kar yıllık %5,3 oranında düşmüş ve 63,7mn TL olmuştur. FAVÖK de yıllık %28,4 oranında gerileyerek 46,8mn TL olurken, FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %11,4 ve %15,5 gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %19,4 ve %20,0 idi.
 
Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2020 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 127mn TL ile piyasa beklentisi olan 88mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 2,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı.  Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,6 oranında artan şirketin brüt karı da %22,2 oranında artarak 847mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %19,8 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 22,1mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı da bunlara bağlı olarak %29,9 oranında artarak 181,7mn TL'ye yükselmiştir. Şirket ilk çeyrekte 20,1mn TL finansman gideri kaydederken, 59,5mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 127mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): Şirketin 2020 yılı ilk çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,7 oranında artarak 341,1mn TL'ye yükselirken, piyasa beklentisi olan 381mn TL'nin ise altında gerçekleşmiştir. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,9 oranında artan şirketin brüt karı ise maliyetlerdeki görece yüksek artışa bağlı olarak %20,2 oranında artmış ve 1.563,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %18,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden giderler 16,8mn TL'den 124,7mn TL'ye yükselmiş ve böylece faaliyet karı %7,8'lik artışla 832,1mn TL olmuştur. Finansman giderleri de aynı dönemde 358mn TL'den 400mn TL'ye yükselmiş ve 90,6mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 341,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen Holding (TKFEN, Negatif): Tekfen'in 2020 yılının ilk çeyrek ana net dönem karı 47,1mn TL ile hem piyasa beklentisi 165mn TL'nin, hem de bizim beklentimiz ise 251mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada taahhüt tarafında zayıf performansa bağlı olarak bizim net dönem karı beklentimize karşın 90mn TL net dönem zararı kaydedilmesi etkili olmuştur. Ayrıca tarımsal sanayi tarafında da karlılık beklentimizin altında gerçekleşmiştir.  Şirket 1Ç2019'da, daha önce tamamlanan taahhüt projeleri ile ilgili bir sefere mahsus mali tablolara yansıtılan gelirlerin net dönem karına 416mn TL'lik ek katkısı ile 782,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tekfen'in satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre taahhüt tarafı gelirlerindeki azalmanın etkisiyle %34,1 oranında gerileyerek 3.022mn TL'ye inerken, satışların maliyetindeki gerileme ise %21,2 oranında gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %77,1 oranında daralarak 244mn TL'ye gerilerken, brüt kar marjı da %23,2'den %8,1'e gerilemiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %13,2 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 82,6mn TL gider kaydedilmiş ve 32,3mn TL'lik faaliyet zararı oluşmuştur. Tekfen 1Ç2020'de yatırım faaliyetlerinden 18,1mn TL'lik gelir kaydederken, 91,9mn TL net finansman geliri kaydetmiş ve böylece 31,4mn TL'lik vergi sonrası 1Ç2020'de şirketin 47,1mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur. Şirketin FAVÖK'ü de ilk çeyrekte 124mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen 2020 yılı beklentilerini de güncellemiştir. Buna göre şirket, 2020 yılı ortalama dolar kuru beklentisini 6,20'den 7,50'ye çıkarmasına bağlı olarak 2020 yılında konsolide bazda satış gelirleri tahminini 12.047mn TL'den 13.839mn TL'ye (taahhüt grubu satış gelirlerinin 7.448mn TL'den 9.214mn TL'ye çekilmesi) yükseltirken, FAVÖK tahminini ise taahhüt grubu FAVÖK tahminindeki düşüşe (709mn TL'den 341mn TL'ye ) bağlı olarak 1.305mn TL'den 970mn TL'ye indirmiştir. Diğer taraftan hizmet tarafı FAVÖK beklentisi ise 117mn TL'den 139mn TL'ye çıkarılmıştır. Tekfen 2020 yılında net kar beklentisini de taahhüt grubu kar beklentisindeki düşüşe bağlı olarak (456mn TL'den 119mn TL'ye) 842mn TL'den 593mn TL'ye indirmiştir.
 
Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş "Holding'in portföyünde fazla şirket olduğu için yeri geldiğinde bu durum risk olabilirken şimdi bir fırsat oldu. Sektörler arasında hedge edilmiş portföyler var. Dolayısıyla, kriz zamanında daha çok etkilenen veya daha az etkilenen sektörler var. Giderlerde yüzde 15'lik azalmayı minimumda tüm sene için hedefliyoruz." açıklamalarında bulundu.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Anadolu Ajansı'nın haberine göre iç hat uçuşlarını Haziran'da başlatmayı amaçlayan Türk Hava Yolları (THY), dış hat uçuşlarını ise kademeli olarak düzenleyecek. THY üç aylık periyotta düzenlenen uçuş planlamasına göre, Haziran ayında 19 ülkeye 22 noktada haftalık 75 frekans uçuş yapılacak. Kanada'da Toronto, Kazakistan'da Almatı, Afganistan'da Kabil, Japonya'da Tokyo, Çin'de Şanghay, Güney Kore'de Seul, Singapur, Danimarka'da Kopenhag, İsveç'te Stockholm, Norveç'te Oslo, Almanya'da Frankfurt, Berlin, Düsseldorf ve Münih, Avusturya'da Viyana, Hollanda'da Amsterdam, Belçika'da Brüksel, Beyaz Rusya'da Minsk, Gürcistan'da Tiflis, Lübnan'da Beyrut, Kuveyt ve İsrail'de Tel-Aviv seferleri icra edilecek. Haziran'da yurt içinde tüm meydanlara uçulmaya devam edilmesi, ilk etapta normal durumda planlı seferlerin yüzde 60 oranında icra edilmesi öngörülüyor. THY, Temmuz ve Ağustos'ta ise uçuşlarını arttırmayı amaçlıyor. THY, Temmuz'da 74 ülke ve 103 noktada haftalık 572 frekans, Ağustos'ta ise 98 ülke 160 noktada 937 frekans uçuş planlıyor.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), reel kesimin üretim ve istihdam açısından zorlandığı bir dönemde TL kaynakların yurt içinde daha verimli değerlendirilmesine yönelik düzenleme yaptı. Buna göre, Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %0,5'i ile sınırlandırılmasına, söz konusu oranın günlük olarak solo bazda hesaplanmasına, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar verildiği duyurulmuştur.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Alkim Kağıt (ALKA, Pozitif): Şirket 1Ç2020'de 19,5mn TL net dönem kararı açıklamıştır. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %9,4 oranında azalarak 85,7mn TL'ye düşmüştür. Satış maliyeti %21,8 oranında azalan Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %88,3 oranında artmış ve 20,1mn TL olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri ise %2,9 oranında azalmış ve 4,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 13mn TL gelir yazan şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %201,5 oranında artmıştır ve 28,3mn TL'ye yükselmiştir. Net finansman giderleri 3,4mn TL olmuştur. Şirketin vergi öncesi net dönem kararı 25mn TL olurken, 5,5mn TL vergi gideri sonrası net dönem karı 19,5mn TL olmuştur. Şirket geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 6,7mn TL net dönem karı açıklamıştı.

Kerevitaş Gıda (KERVT): Şirket 1Ç2020'de 15mn TL ana ortaklık net dönem kararı açıklamıştır. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %13 oranında artarak 691,9mn TL'ye yükselmiştir. Satış maliyeti %16,9 oranında artan Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %1,5 oranında artmış ve 160,3mn TL olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri ise %11 oranında artmış ve 77,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 17,9mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %12,4 oranında azalmış ve 64,6mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan yatırım faaliyetlerinden gelirler 1Ç2019'daki 21,5mn TL'den 10,1mn TL'ye gerilerken, net finansman giderleri 51mn TL olmuştur. Şirketin vergi öncesi net dönem kararı 23,7mn TL olurken, 5,2mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklık payına düşen net dönem karı 15mn TL olmuştur. Şirket geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 28,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.
 
Teknosa (TKNSA): Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcankur artışlarını fiyatlara yansıtmadıklarını ve teknosa.com trafiğinde nisan döneminde %50 artış olduğunu açıkladı. 

Akiş GYO (AKSGY): Şirket, 430.091.850TL olan çıkarılmış sermayesinin, Şirket'in 2019 yılı kar payından karşılanmak üzere 124.608.000 TL bedelsiz artırılmak sureti ile 554.699.850 TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,34 seviyesinden %8,36 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 156,3 milyar TL ile 131,4 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 24,9 milyar TL'si  %7,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Hazine ihalelerinin izlendiği dün verim eğrisi genelinde 10-20 baz puan arasında yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 20 baz puanlık artışla %8,70 seviyesine yükseldi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 12 baz puanlık artışla %12,07 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 10 baz puanlık yükselişle %11,96 seviyesine yükseldi.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.