Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-26 09:56:24

Bakan Özer, ASEAN’ın Ankara temsilcilerini kabul etti

ASEAN ülkeleri ile eğitim alanında iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Özer, içinde bulunulan dönemde Asya ülkelerinin birçok alanda etkili bir yükseliş yaşadığına işaret etti. Özer, "Kökleri Asya'da olan bir ülke olarak bu yükselişten büyük bir memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Özer, konuşmasında, küresel finans ve güç merkezleri arasına katılan Asya ülkelerinin sayısının artmasıyla bu ülkelerin küresel rekabette daha güçlü hale geldiğine dikkati çekerek, "Asya bölgesiyle ilişkilerimizin ekonomiden bilim ve teknolojiye, eğitimden kültür ve sanata her alanda geliştirilmesini bir dış politika önceliği olarak değerlendirmekteyiz. Her zaman vurguladığımız gibi ülkemizin birleştiren jeopolitik konumu, önemli fırsatları beraberinde getirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"ASEAN'ın gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz"

Asya'nın tarihi dönüşümünün merkezinde yer alan ASEAN ile kurulan ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Bakan Özer, ASEAN'ın kurulduğu 1967'den itibaren etki alanını sürekli geliştirmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bakan Özer, "ASEAN ile ilişkilerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde 2019 yılında ilan ettiğimiz 'Yeniden Asya' girişiminin en önemli unsurları arasında yer almaktadır." diye konuştu.

ASEAN’ın ana uygulama alanları arasında eğitime yer vermesinin son derece isabetli olduğunu dile getiren Bakan Özer, şunları kaydetti:

"ASEAN'ın barışçıl, istikrarlı ve müreffeh Asya hedefini paylaşıyor, çok taraflılığı sağlamak için üstlendiği büyük sorumluluğa saygı duyuyoruz. Elbette, böyle kapsamlı bir hedefe ulaşabilmek için eğitim, büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu doğrultuda ASEAN'ın ana uygulama alanları arasında eğitime yer vermesi, son derece isabetlidir. Eğitimi ekonomik ve toplumsal kalkınmanın ana unsuru olarak değerlendiren bu bakış açısını bizler de paylaşıyoruz.”

Bakan Özer, ASEAN ile ilişkilerinde pozitif bir ivme sağladıklarına dikkati çekerek, “ASEAN ile geliştirdiğimiz bu ortaklık çerçevesinde, 2019-2023 yılları arasında iş birliği yapılacak alanları içeren 'Pratik İş Birliği Alanları' belgesi 2019'da Cakarta'da kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanımız, 30 Temmuz 2019'da Bangkok'ta yapılan üçlü toplantıda, projelerin finansmanı için kurulan fona 1 milyon ABD doları tutarında bütçe tahsis ettiğimizi açıklamıştır. 2021 yılı Nisan ayında da 690 bin dolarlık ikinci bir katkı sağlanmıştır." dedi.

Önümüzdeki dönemde ASEAN ile tesis edilen kurumsal iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla birçok alanda çalışmalar yürütülmesinin öngörüldüğünü anımsatan Bakan Özer, bugün ASEAN üyesi on ülkenin tamamında Türkiye büyükelçiliklerinin faal durumda olduğunu bildirdi.

Bakan Özer, "Ülkemizde sekiz ASEAN ülkesinin büyükelçiliklerinin bulunması ise ilişkilerimizin her alanda daha da derinleştirilmesi için güçlü bir irade varlığının göstergesidir. ASEAN ülkeleri için üç kıtaya ulaşımın anahtarı olan Türkiye, halklarımızın refahı ve mutluluğu için ASEAN'a destek vermeye hazırdır." ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.