Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-02 10:17:00

ABD - Çin arasında artan tansiyon risk iştahını dağıtabilir mi?

Geçtiğimiz haftadan bu yana iki büyük ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Özellikle ABD’nin Hong Kong’un yanında olduğunu ifade etmesi sonrasında bu duruma Çin’in tepki göstermesi ile tansiyon iyice yükseldi. Piyasalar şimdilik bu gelişmeyi sınırlı şekilde fiyatlarken, endekslerdeki tablonun daha çok ekonomik faaliyetlerinin yeniden açılmasından ötürü pozitif kaldığı gözleniyor. Fakat bu atmosferi bozacak gelişme şu günlerde ABD-Çin arasındaki gelişmeler olabilir ki bu nedenle dikkat etmekte fayda var. Ayrıca ABD’de eyaletlerde yapılan protestolara karşı önlemler ülke genelinde gerilimi artırıyor. Her ne kadar ABD spot endeksleri dün akşam artıda kapatmış olmasına karşın bu sabah vadelilerdeki negatif tablo bu gelişmelerin etkisi olduğu izleniyor. Asya’da ise hafif artıda seyirler izleniyor. Bugün yurtdışı takvimi sakin fakat daha çok haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olması bekleniyor.

Yurtiçinde yeni haftaya endeks, ekonomik faaliyetlerin yeniden açılması, global piyasalardaki pozitif havanın etkisi ile güçlü başladı. 107 Bin seviyesini aşan endeks günü 107.266 puandan %1.65 yukarıda tamamladı. Endekse en yüksek katkı bankacılık ve mali sektör endekslerinden geldi. Endekste Kur tarafında ise 6.80 seviyesi izleniyor. 6.80-6.85 bandı kur için izlediğimiz fiyat aralıkları olmakta. Veri takviminde bugün majör bir detay yok. Dün mayıs ayı imalat PMI verisi nisan ayına göre toparlansa da 40.9 ile 50 eşik seviyesi altında kaldı. Yarın ise gözler mayıs enflasyonunda olacak. Diğer yandan siyaset cephesinde üç gün sürecek olan Kabine toplantısı ve gelecek açıklamalar TL varlık fiyatlamalarında etkili olması beklenebilir.

Manşette Öne Çıkanlar

  • Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Libya ve Suriye´deki güncel gelişmelerin yanı sıra Covid-19 ile mücadele süreci, terörle mücadele ve son günlerde ABD'de yaşanan protesto gösterileri ele alındı. (Habertürk)
  • Üç Kamu Bankası Ekonomide bazı sektör gruplarına yönelik ekonomik paket açıkladı.
  • Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Trump telefonla görüştü.
  • Moody's yayınladığı raporda Türk bankacılık sistemi için görünümün, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik bozulmaların kredi kullanıcılarının geri ödeme kapasitelerinde aşınmaya ve sorunlu kredilerde artışa yol açacak olması nedeniyle, negatif olmaya devam ettiğini bildirdi.
  • TCMB PPK özetinde, Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yılsonu tahminiyle uyumlu olduğunu değerlendirdi.
  • Çin MB, küçük şirketlere verilmiş bazı banka kredilerin 1 Haziran'dan itibaren çeyrek dönemler halinde satın alacaklarını açıkladı.
  • Türkiye imalat PMI mayıs ayında 40,9 düzeyinde gerçekleşti.
  • Kanada, Rusya'nın G7'ye geri dönmesi konusunda ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan öneriye destek vermedi.
  • ABD Başkan Trump, artan protestolar ve şiddet olayları nedeniyle tüm ülkede asker ve Ulusal Muhafız güçlerinin devreye  sokulacağını açıkladı.
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 raporarsivi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.